
Google wprowadza Brotli – nowy algorytm kompresji danych
Google na swoim blogu poinformował, że wprowadza Brotli, nowy algorytm kompresji danych. Ma on przyspieszyć przesyłanie danych w internecie oraz spowodować, że strony www będą otwierać się znacznie szybciej i sprawniej.
Nie będzie to kolejna wersja istniejących algorytmów, tylko nowy format danych. Brotli zwiększy stopień kompresji o 20-26 proc. w porównaniu z poprzednikiem Zopfli.
Jakie korzyści wynikną z nowego algorytmu? Trzy najważniejsze: szybszy transfer danych w sieci, witryny będą otwierać się znacznie szybciej niż dotychczas, a zużycie energii w bateriach i zasobów procesowa zmniejszy się. Czyli krótko mówiąc internet będzie działać jeszcze szybciej i lepiej.
Google upowszechnia Brotli za darmo. Udostępnia też dokumentację opisującą możliwości tego algorytmu, który według tych danych osiąga najlepsze wyniki czasu kompresji i dekompresji.
Jako ciekawostkę dodaje, że nazwa Brotli pochodzi od jednego z rodzajów małego szwajcarskiego chleba.
Źródło: Google Open Source Blog


+ Nie ma komentarzy
Dodaj własny